Als ik over de uitdagingen van onze generatie nadenk, kom ik mijn bed niet meer uit. Nagenoeg geen vlees meer eten, de energietransitie, niet meer vliegen, lokaal kopen, eindige grondstoffen eindeloos gebruiken. En toch gloort er hoop. Samen trekken en duwen we het moederschip naar een nieuwe, duurzame koers.
De eerste en enige partij in Nederland die koffie 100% circulair brandt en vervoert. Het koffiedrab dat hun klanten verzamelen, halen ze weer op en daar winnen zij biogas uit. Ze hebben inmiddels ook al 100% composteerbare cups en gaan binnenkort de consumentenmarkt op. Ze missen nog wat gebruikers, maar gelukkig is koffie verslavend.
Wellicht wat minder bekend dan de Plastic Soup Foundation of Boyans Ocean Cleanup. Maar dit ademt eenzelfde activisme. Oprichter, surfer, bioloog en kunstenaar Merijn Tinga strijdt op z’n surfboard tegen onze plastic wegwerpcultuur. Al jaren agendeert hij op ludieke wijze (en in sexy neopreen) het probleem met petities, expedities, inzamelacties en mediaoptredens.
Tandpastablokjes. Dat is wat mij ’s ochtends wakker maakt (na de kop circulaire koffie). HappySoaps maakt uiteraard veel meer plasticvrije en betaalbare verzorgingsproducten. Denk aan zeep, deodorant, shampoo, scheercrème, conditioner, babyproducten (heel logisch) en ze stoppen dus blokjes tandpasta in hele kleine flesjes. Dat scheelt een berg plastic, dat wil je niet weten. Echt een hoop.
Vleesvervangend fruit sexy? Laat dat maar aan Meet Jack over. Het Jack Fruit groeit gewoon aan de bomen in Zuidoost-Azië, zeer rap tot vruchten van +/- 25kg. Heeft weinig water, pesticide of chemicaliën nodig. Lokale boeren zagen dit tot voorheen vooral als afval. De textuur laat eters denken dat ze vlees eten. Kan ik toch omnivoor blijven.
Koop deze circulaire Jeans. Nee nog beter: lease een MUD Jeans. Het enige circulaire jeansmerk ter wereld. Al hun Jeans worden na het einde van de leaseperiode gerecycled. Samen voorkomen we dat deze duurzame grondstof op de afvalhoop belandt. Uiteraard is elke jeans gemaakt van natuurlijke materialen; biologisch en gerecycled katoen. Geen afval en 92% minder water, en oh ja kan je toch een beetje blijven shoppen.
Dit bedrijf ziet gebouwen, eigenlijk de hele gebouwde omgeving als mijn voor nieuwe bouwmaterialen. Zo demonteren ze oude gebouwen en hergebruiken hun ‘oogst’ in nieuwbouw. Dankzij deze Urban mining krijgen heel veel bouwblokjes gewoon een tweede leven. Ze kunnen nog wel wat sexappeal gebruiken in hun communicatie. Maar bouwen met herbruikbare blokjes, ken ik dat niet ergens van?
Carbyon, een startup opgericht in 2019, heeft als doel de inmiddels uitgestoten CO2 uit de lucht te halen. Hun team van wetenschappers en ingenieurs werkt aan een betaalbare en schaalbare technologie. Een oplossing met potentie. Tesla-baas Elon Musk investeerde niet voor niets onlangs $1 mln in het Nederlandse bedrijf. Alle opties liggen dus op tafel.
Geld laat de wereld draaien. Wellicht pervers, maar anders blijft het bij idealen. Als je mensen geld kunt laten verdienen met verduurzaming, dan heb je een vliegwiel voor transitie, zo vindt Yield. Daarom helpen zij beleggers om initiatieven te vinden die toekomstbestendig zijn. People, profit, planet. Niet omdat het moet, maar omdat je er geld aan kan verdienen. Je kan er een hoop van vinden.
Wat mij echt hoopvol stemt? Als Delftse fietsenmakers, de rekenaars met een meubelmakersinstinct in Nederland zich geen bemoeien met een transitie. Dit bedrijf, opgericht door twee Delftenaren is achter de schermen al jaren bezig om de laadinfra en de vragen voor het elektrischetijdnet door te rekenen, in kaart te brengen en klanten/leveranciers te adviseren over aanleg en opschaling.
Proclaimer
Wij zijn geïnteresseerd in de marketing van duurzame/circulaire merken. Hoe verleiden ze de consument, welke mechanismen zetten ze in, welke doelgroep willen ze bereiken en is dit effectief? Wij zijn geen onderzoeksjournalisten of juristen die het bewijs van de duurzaamheidsclaims uitspitten en zo een merk tot op het bot fileren.
Voor ons en onze bestaande en nieuwe klanten is het een enorme zoektocht: verduurzamen. Want wat is een eerlijk product? Wat is een passende propositie, waar vind je die steeds duurzamere en kritischer doelgroep? Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Verduurzamen is meer en meer een marketingvraagstuk. Want niet het waarom, maar het hoe is de grote vraag. Daarom zetten wij onze kennis van het sturen van consumentengedrag graag in om al onze klanten te helpen bij deze transitie en die positieve draai.
Bel of e-mail voor een verkennend gesprek
Creative partner Loyalty Lab Group